Onderhoud leer & suede - Smaak Amsterdam

Onderhoud leer & suede
Leer en suède zijn natuurproducten en hebben daardoor specifieke kenmerken. Het voelt koel aan, heeft een ademende werking, een luxe uitstraling, het verandert door het dragen en wordt soepeler.

Om langer en meer plezier van uw aankoop te hebben, is onderhoud erg belangrijk. Wij willen u graag de volgende tips meegeven:

ONDERHOUD


Leer
is makkelijk te onderhouden. Voordat u het artikel gaat dragen, moet deze bijna altijd geïmpregneerd worden met een hiervoor bestemde spray, deze zijn verkrijgbaar in onze winkels en bij uw plaatselijke schoenmaker.

Nubuck leer is geborsteld leer met een zachte touch. Impregneren is wel nodig, maar met gepaste afstand, zo’n 40cm. Eventueel ontstane vlekken horen bij het dragen en de eigenschappen van het materiaal.

Nappa leer (glad leer) is er niet zoveel onderhoud nodig als bij suede, omdat dit niet zo besmettelijk is. Wel moet de tas ook vooraf geimpregneerd worden met een spray. Af en toe de tas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets.

Suède kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een Suede borstel.

VLEKKEN


Bij het ontstaan van vlekken kunt u de volgende handelingen uitvoeren:

+ Leer op leer wrijven, gebruik een ander stukje van het artikel en wrijf daar voorzichtig mee over de vlek.
+ Bij een suède artikel het suèdebortseltje gebruiken, voorzichtig over de vlek wrijven.
+ Vette randen kunnen evenals lichte vlekken voorzichtig met een suèdegum behandeld worden.
+ Wit leer is besmettelijk, maar wel schoon te krijgen. Het artikel kan behandeld worden door babyshampoo op een witte vochtige doek aan te brengen en dit opde vlek te wrijven.

Laat uw artikel altijd door een erkend leerstomerij reinigen. Suède kan iets lichter van kleur worden. Smaak Amsterdam staat niet garant voor het stomen van onze producten door derden.

REGEN EN ZON


Een leren of suède tas is niet bedoeld om in de regen te gebruiken.
Wanneer er toch mee in de regen is gelopen, laat u de tas dan eerst drogen bij kamertemperatuur. Nooit boven de verwarming of in de zon! Daarna kunt u bij een suède artikel de vlekken proberen op te borstelen met het suèdeborsteltje of zachtjes de suèdegum gebruiken, het leer tegen elkaar aanwrijven of het leer invetten met een kleurloze schoenpoets of leervet.

Na het nat worden en verwijderen van de opgedroogde regendruppels het kledingstuk opnieuw inspuiten.

Bij het blootstellen aan UV-straling en zonlicht kan eventuele verkleuring ontstaan. Laat uw aankoop bijvoorbeeld niet op de achterbak van uw auto liggen in de zon.


OPBERGEN


Als u uw aankoop voor langere tijd wilt opbergen, kunt u dat het beste doen in de meegeleverde zwarte ‘dustbag’, niet in een plastic zak. Leer is een natuurproduct en moet kunnen ademen. Vul de tas op met oude kranten, zodat het de vorm behoudt.